BLOGI

World's Championship Bar-B-Que Contest Teksasissa

Kello on 05.30 aamulla, kun pakkaamme Texas BBQ Rubin varastolla muutama tunti aikaisemmin hankitut lisäykset Wal Martista autoon ja lähdemme ajamaan takaisin kohti Houstonia ja kohti BBQ-festivaalien kolmatta päivää; päivää jolloin kisaan osallistujien valmistamat BBQ-ruuat brisketit, ribsit ja kanat pistetään paremmuusjärjestykseen.

 

Houston Rodeo Bar-B-Que on massiivinen kolmipäiväinen festivaali joka tänä vuonna pidettiin 24–26.2. Kisoihin osallistui yhteensä 409 tiimiä ympäri Yhdysvaltoja ja vierailijoita kolmen päivän aikana oli 237 000. Juhlan huumaava tunnelma oli kombinaatio elävästä musiikista, juhlimisesta, yllä leijuvista savuisista tuoksuista sekä totta kai maailman parhaista ruuista. Suurin osa tiimeistä myy päivät yksityistilaisuuksiksi eri sponsoreille, jolloin sponsorit tuovat asiakkaansa nauttimaan hyvästä ruuasta ja tunnelmasta.

Barbequen kilpailukulttuuri sai USA:ssa alkunsa 1980-luvulla, kun muutamia kisoja järjestettiin harrastajien kesken. Varsinainen kansallinen buumi syntyi vuosina  2004-5, kun kilpailuja alettiin näyttää televisiossa erilaisissa ruokaohjelmissa.

Meidän BBQ ”perheemme” koostuu suurimmaksi osin Bill Cannonin Texas BBQ Rubin forumin keskustelijoista, jotka perustivat tämän Cooking teamin juuri vuonna 2004 sekä saman forumin Craig Sharrystä, jonka yhden miehen Texas Pepper Jelly tiimi on yksi ahkerimmista kilpailujen kiertäjistä.

Pääosin tiimimme jäsenet ovat Texasista, mutta muualtakin kisaan tulleita on kuten Ohiosta, Georgiasta, Lousianasta ja tällä kertaa yksi myös Suomesta. Suurimmalle osalle BBQ on vain rakas harrastus, mutta muutama saa siitä elannonkin itselleen ja perheelleen.

Bill Cannon ja Craig Sharry valmistavat mausteita ja kastikkeita, kun taas Rithey Robinin Gatorpit valmistaa smokereita. Kisassa meillä onkin käytössä hänen rakentamansa Texas Renegade smoker, jonka kapasiteetillä tarvittaessa pystyy päivän aikana valmistamaan ruuat yli tuhannelle syöjälle.

Teksasilainen barbeque on alun perin karibialaista alkuperää, josta saksalaiset ja tsekkiläiset uudisasukkaat kehittivät oman teksasilaisen tyylinsä, jossa aiemmin ruuan maakuopassa valmistaminen siirrettiin maanpinnalle varsinaisiin smokereihin, joissa paahtamalla eri puulajeista saatavilla palokaasuilla saatiin liha sekä kypsymään että maustumaan.

Barbeque-tyyli voidaan jakaa neljään alaryhmään: itä-, etelä-, keski- ja länsiteksasilaiseen, joista etelä- ja keskiteksasilaiset tyylit ovat ehkä parhaiten tunnettuja. Eroja on pääasiassa tavassa maustaa liha, joko kuivamausteseoksella ”rub:illa” tai barbeque kastikkeella. Aivan kaikkein eteläisimmän Teksasin makuihin vaikuttaa voimakkaasti myös lähellä oleva Meksiko.

Yleisin käytetty liha on härkää ja perinteisin osa härkää barbequessa on sen rintapala. Brisket eli härän rintapala onkin teksasilaisen barbequen ikoni, se tärkein ja arvostetuin ruoka. Savustusgrilleissä kypsytellään toki myös possun olkaa (pork butt) ja grillikylkeä eli spare tai babyback ribsejä, kanaa, lammasta sekä kalkkunaa ja mausteisia raakamakkaroita.

Kuitenkin juuri härän rintapala on se suosituin ja tunnetuin. Alkuperä juontaa juurensa aikoihin, jolloin kyseinen rasvainen ruhonosa ei mennyt kaupaksi ja teurastajat alkoivat kehittää tapoja, jolla kyseisestä palasta saataisiin paitsi syötävä, niin myös hyvin säilyvä.

Niinpä sitä alettiin savustaa. Kun lihaa kypsennetään hyvin pitkään matalassa lämpötilassa, lihan proteiiniketjut hajoavat, mutta lihan sisältämät rasvat eivät kuitenkaan pääse kiehumaan pois. Vähäarvoisesta sitkeästä ruhonosasta tulee näin mitä mureinta ja maistuvinta ruokaa. BBQ Houston 2011 365

Meidän tiimimme "Texas BBQ Rub Cooking" teamin sekä Craig Sharryn Texas Pepper Jelly osallistuvat kilpailuun juuri brisket-sarjassa. Koska brisketin valmistamisessa menee vähintään kuusi tuntia (riippuen valmistettavan palan koosta) ja taidonnäytteemme tuli luovuttaa tuomareille arvosteltavaksi kello 12.30, niin pääkokkimme Jeff Wyatt joutui aloittamaan kokkauksen jo varhain aamusta, jolloin tiimien tarkistetut ja tuomareiden sinetöimät kaksi briskettiä pistettiin smokeriin. Valmiista brisketistä leikataan kuusi siivua tuomareiden arvosteltavaksi ja mikäli tuomarit arvostavat näytteen kahdeksan parhaan joukkoon pääsee joukkue finaaliin, jolloin se toinenkin brisket arvosteltaisiin.

Craig Sharry luovutti kilpailuun oman briskettinsä klo 13.30, jonka jälkeen pääsimme vertailemaan kokkauksiamme ja odottamaan tuomareiden päätöstä finalisteista, minkä piti olla selvillä viiteen mennessä. Lihoja analysoidaan ja arvostellaan tekstuurin, mehukkuuden, mureuden ja tietenkin maun mukaan, on sitten maistelijasta kiinni mitä arvostelun osa-aluetta arvostaa eniten. Itse arvostin meidän omaa briskettiä hiukan enemmän kuin Sharryn, koska tykkäsin viimeistelyglaseerauksen tuomasta maunlisäyksestä. Tiimimme David Jonhson taas veikkasi Sharryn briskettiä paremmaksi mureuden ja tekstuurin takia.

Kellon lähestyessä viittä jännitys kasvaa ja sen huomasi lähinnä teltassa olevasta hiljaisuudesta kun jokainen ikään kuin vetäytyi kuoreensa toivomaan parasta ja pelkämään pahinta, yhtenäkään aikaisempana vuonna ei tiimeistämme kumpikaan ollut finaaleihin selvinnyt. Tänä vuonna kävi kumminkin toisin, ilo repesi kun tuomareiden auto saapui tuomaan finalistijulistetta teltalle sekä ottamaan toisesta brisketistä näytteen arvioitavaksi loppukilpailuun.

Juhlinnan keskellä en malttanut olla muistuttamatta David Jonhsonille arvioitani meidän brisketin paremmuudesta verrattuna Sharryn briskettiin, tietenkin muutamaa minuuttia myöhemmin selviää myös Craig Sharryn päässeen finaaliin.

Loppukilpailuun päässeet joukkueet kuljetettiin ”finalisti”-kyltin alla päälavalle kuulemaan kisan tuomareiden päätökset. Ilmassa oli selvää kansanjuhlan tuntua Yhdysvaltain kansallislaulun soidessa ja katsojien siihen osallistuessa, joku mainitsikin tyytyväisyytensä kun laulun sanat menivät oikein tässä tapahtumassa.

Tiimien johtajat marssivat lavalle ja sarjojen voittajat julistettiin, ensimmäisinä jaettiin kana- ja ribsisarjojen voitot, jonka jälkeen julistettiin paras brisketti, minkä tänä vuonna voitti ystävämme Craig Sharry! Viimeiseksi on tuomareiden tehtävänä julistaa kokonaiskilpailun voitto, eli paras näistä kolmesta parhaasta ja senkin kunnian voitti Sharry. Meidän ”Texas BBQ Rub Cooking” -tiimimme sijoittui brisket-sarjassa viidenneksi ja kokonaiskilpailussa yhdeksänneksi, eli tulos oli aivan erinomaisen mainio ja kokonaisuudessaan uskomaton. Tunnelma oli tulosten selvittyä huikea eikä auttanut kuin hymyillä, kun David Jonhson kävi vielä sanomassa, että taisi se Sharryn brisketti sittenkin olla parempaa.

Juhlat jatkuvat puoleenyöhön, jonka jälkeen vihdoin pääsimme lähtemään takaisin kohti majapaikkaa, kolme täysinäistä BBQ-juhlan päivää olivat olleet antoisia. Kun autoradiosta soi Elton Johnin Rocket Man, fiilis oli mitä hienoin. Olinhan maistanut todistetusti maailman parasta briskettiä!
– Jotu Karjalainen, Mr Texas BBQ